zwart wit makeup film noir contrast

Leren fotograferen: Een workshop, Yes!

Heb jij een super mooie camera thuis liggen maar staat ie altijd op de automatische stand? Kom dan naar onze workshop! Wij leren jou fotograferen en alle punten waar jij moeite mee hebt. 

Check de inhoud van de dag op de workshop fotografie pagina. 

Om je alvast een beetje voor te bereiden heb ik hier alvast een paar starters tips voor je uitgeschreven:

Diafragma: Scherptediepte

Ooit een keer een onderwerp willen fotograferen maar uit eindelijk de foto te saai te vinden, omdat het er plat uit ziet? Zet je camera in de A stand (Automatisch). Met deze stand kun je zelf je diafragma instellen en regelt je camera de rest. Dit is geweldig als je onderwerpen wilt fotograferen met een mooie onscherpe achtergrond.

Zelf doen:
Stel je diafragma in op 2.8 met je camera in de A stand en maak een foto van je onderwerp. Stel daarna je diafragma in op 12 en maak een foto. Bekijk nu het verschil tussen de achtergrond onscherpte. Je zult zien dat een foto gemaakt met een diafragma op 2.8 een kleine scherptediepte heeft en een foto met een diafragma op 12 een grote scherptediepte heeft, net als de voorbeelden hierboven. Super vet toch? En nu ermee spelen!

leren fotograferen fotografie album tulpen bloemen groen blauw
Tegenlicht: Foute boel! Of toch niet?

Tegenlicht wordt vaak afgeraden door de meeste mensen. Maar laat je niet afschrikken! Door jezelf tegen te houden mis je alleen maar kansen om hele speciale foto’s te maken. Je hoeft namelijk niet alleen maar de zon terug te laten komen in de foto. Je kunt tegenlicht ook op een andere manier duidelijk laten maken.

Door je onderwerp overdag in het tegenlicht te zetten van de zon, kun je een bijna magisch randje (zo mooi is het) krijgen. Met dieren of planten is het het mooist. Het bovenste deel van je onderwerp krijgt een heel mooi sprankelend randje wat je foto echt een boost van diepte geeft. Als je dan ook je diafragma getal laag hebt staan is je uitkomst bijna magisch.

Ga een keer naar buiten op een zonnige dag met je hond of duik de natuur in en probeer het eens uit! leren fotograferen zwart wit makeup film noir contrast

Sluitertijd: Hoe maak je een foto van bewegende onderwerpen?

Hoe pak je dat aan, als je een foto van een onderwerp wilt maken die beweegt. Wil je het terug laten komen dat het onderwerp beweegt of wil je een freeze effect krijgen? Je kunt zoveel leuke dingen doen met bewegende onderwerpen maar nu leg ik twee makkelijke dingen uit die je zo onder de knie hebt.

Zelf doen:
Begin eerst met je camera in de S/Tv stand te zetten. Dit geeft je de mogelijkheid om alleen de sluitertijd te veranderen de rest stelt de camera zelf in. Dit geeft je de mogelijkheid om bewegingsonscherpte te creëren.  Hoe lager je het sluitertijd getal zet, hoe meer bewegingsonscherpte. Maar let op! houdt je camera stil of gebruik een statief tijdens het maken van de foto’s want ook jij kan zorgen voor bewegingsonscherpte als je de camera laat bewegen. Je wilt tenslotte wel de scherpte om het onderwerp heen behouden!

Voorbeeld:
leren fotograferen bruidspaar bakfiets utrecht gracht turquoise

ISO: Huislicht

Je wilt een foto maken van je huisdier, je kind of een ander onderwerp en je merkt dat je foto’s heel dof en wazig zijn. Help!! Hoe fix je dit?

Hier is je antwoord: Gooi je ISO omhoog! Als je ISO op bijvoorbeeld 100 staat, wilt je camera het uitbalanceren door je sluitertijd getal naar beneden te trekken waardoor je dus al snel onscherp beeld krijgt. Je camera staat langer open om genoeg licht binnen te krijgen. Help je camera een handje en zet je ISO op een hoger getal. Dit zal misschien wat ruis meegeven maar het helpt wel tegen de onscherpte !

Voorbeeld:
leren fotograferen thuisfoto familieportret newborn

andere blogs die je misschien leuk vindt:

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

>